Keurmerk EVC en SkillsAPK

De EVC Aanbieders en validerende instellingen die zijn aangesloten bij de VVEA delen een aantal wezenlijke uitgangspunten. Belangrijk hierbij is dat het uiteindelijke doel van een EVC-procedure is dat exact is vastgesteld welke verantwoordelijkheden aan een kandidaat/medewerker kunnen worden toevertrouwd in beroepssituaties.

Een groot misverstand dat heerst in het onderwijs en bij veel zgn. deskundigen is dat ze denken dat competenties vastgesteld kunnen worden door bewijsstukken in een door de kandidaat zelf geproduceerd portfolio te toetsen. Iedereen in de beroepspraktijk zelf weet dat opleidingen en gedocumenteerde ervaring op zichzelf geen waarborg geven voor gegarandeerde aanwezigheid van competenties en inzetbaarheid in kritieke beroepssituaties zelf. Om vakbekwaamheid in kaart te brengen is meer nodig.

De VVEA heeft in samenwerking met SkillsAPK gewerkt aan kaders die het zichtbaar maken van skills en vakbekwaamheid wel garanderen. Die kaders raken:

  • Kwaliteit assessoren, die minimaal zelf op niveau van vakvolwassen of expertniveau moet zitten.
  • Minimaal Vier-ogen principe, dat intersubjectiviteit waarborgt.
  • Instrumentenmix (waaronder een holistisch assessment) die vanuit meerdere perspectieven aanwezigheid van competenties onderzoekt
  • Steekproeven door onaangekondigd controle/toezicht bij assessments.
  • Navolgbare en herleidbare rapportages die in zichzelf een kwalificerend portfolio vormen.

Door dit keurmerk en de aanpak die eruit voortvloeit is fraude uitgesloten en wordt door de leden van de VVEA die beschikken over dit keurmerk extra kwaliteit en inzicht geboden.

Deze eisen gelden niet alleen voor EVC maar ook voor registratie in SkillsAPK en het verlenen van Skillsbewijzen. (Voor Skillsverklaringen en Skillscertificaten gelden aangepaste lichtere eisen).

De verantwoording van het keurmerk is vervat in de Bijlagen die over EVC en validering zijn gepubliceerd in het Tijdschrift voor Examens (NVE):